Přečtěte si náš článek - Instalace fotovoltaiky krok za krokem.

Jak využít fotovoltaiku naplno?

Domů » Články » Jak využít fotovoltaiku naplno?

Vlastní hybridní fotovoltaická elektrárna se v dnešní době proměňuje ve velmi cenného pomocníka, který nejenže ušetří peníze, ale dokáže je i vydělat. Její využití v domácnostech je rozsáhlé, a to ať už přímo v samotném domě, tak i na zahradě.

Autor článku: Tomáš Chmelař I aktualizováno 27. 03. 2023
Doba čtení 4 minuty

Fotovoltaická elektrárna na rodinném domě

Co s článku najdete:

  1. Člověk se s fotovoltaikou musí naučit žít
  2. Zelená úsporám a dotace pro seniory
  3. Fotovoltaika na zahradě
  4. I když slunce nesvítí, vy fungujete
  5. Kolik energie vyrobí solární panel?

Fotovoltaika je ceněným pomocníkem v domácnostech
a navíc může vydělat i peníze.

David Hlávka – vedoucí divize Tipa SOLAR


Pro využití fotovoltaiky je určitě nejlepší co nejvíce vyrobené energie spotřebovat v místě. V minulosti byl systém nastaven tak, že za vlastní vyrobenou energii dodanou do sítě, dostal poskytovatel zpět řádově jen haléře. Pokud ale máte fotovoltaiku nyní, můžete být výrobcem na burze a prodávat vyrobenou elektřinu dál do sítě, a to za aktuální tržní cenu. Sto procent vyrobené elektřiny na střeše je tak plně využitelných. Majitel fotovoltaické elektrárny dnes již nemusí vlastní spotřebu extrémně přizpůsobovat tomu, kdy fotovoltaika vyrábí. Pokud totiž není doma a má nabitou baterii, může vyrobenou elektřinu prodávat. To je velké plus současnosti. Provoz fotovoltaiky se zefektivňuje a zrychluje se její návratnost.

Kde všude můžete využít energii z fotovoltaické elektrárny.

Člověk se s fotovoltaikou musí naučit žít

Nejvyšší spotřebu elektrické energie v domácnostech má ohřívač vody (bojler), pračka, sušička prádla, myčka, mrazák, ale například i rychlovarná konvice. Členové domácnosti je obvykle mají ve zvyku používat v době, kdy přijdou ze školy nebo práce. Což v případě solární elektrárny není ideální. Většina spotřebičů má časovače, které jdou nastavit na dobu, kdy slunce svítí – fotovoltaika je tak schopna aktuální spotřebu energie vykrýt Solární energii lze v domácnosti využít také na vaření, elektrické ovládání žaluzií, topení, chlazení i k fungování elektronických spotřebičů.


Zelená úsporám a dotace pro seniory

Od ledna 2023 si mohou v rámci programu Nová zelená úsporám Light požádat o dotaci na ohřev vody prostřednictvím solární energie i majitelé domů z řad občanů pobírajících starobní či invalidní důchod. Fotovoltaika nejen, že vyrábí elektřinu, ale je také schopna pomocí topné patrony nahřívat vodu v bojleru. Zejména u seniorů jde o další možnost, jak si ukrojit z nákladů provozu domácnosti.


Fotovoltaika na zahradě

Energii ze solárních panelů lze plnohodnotně využít také na zahradě. Ať už se jedná o filtraci, ohřev bazénu, nabíjení aku elektrického nářadí. Solární panel na střeše vám dokáže pravidelně plnit aku baterii k sekačce, křovinořezu, pile na dřevo, nůžkám na stromy. Ze solární energie lze dobíjet elektromobil i zahradní traktor. Sečteno, podtrženo: fotovoltaikou získáváte zdroj i pro pomoc na zahradě.

Nabíjejte elektrické nářadí zelenou energií z vlastní fotovoltaiky.

I když slunce nesvítí, vy fungujete

Fotovoltaika je schopna udělat na 8 až 10 měsíců dům energeticky soběstačným. K tomu přispívá kombinace baterií s hybridním střídačem. I když je uživatel mimo objekt, nabíjí se akumulátor a elektřina se tak dá využívat během celého dne. Tedy i v době, kdy slunce nesvítí. Domácnost se tak stává soběstačnou.  Součástí každé fotovoltaiky je rovněž hybridní střídač. Společnost Tipasolar uvedla na trh svůj vlastní. Jedná se o hybridní třífázový střídač Geti GF-I10H3. S účinností MPPT regulátoru 99,9 % je využití solární energie maximální, naopak její případná konverzní ztráta minimální. Pracuje s různými typy sítí i úrovněmi napětí, kombinuje solární regulátor, střídač i řídící jednotku. Ve spojení s bateriovým úložištěm pak vytváří spolehlivý ucelený solární systém.

Kolik energie vyrobí solární panel?

Každý objekt je specifický a požadavky majitelů různé. Pro prvotní představu finanční kalkulace fotovoltaické elektrárny je dobré spočítat si předpokládaný výkon. Průměrně stačí 1-2 kW solární systém pro jednu nebo dvě osoby, zatímco 3-4 kW systém je vhodný pro čtyřčlennou rodinu. Průměrný 3,5 kW domácí fotovoltaický systém orientovaný na jih vyrobí přibližně 3 000 kWh za rok, což v praxi znamená 8,21 kWh za den. Ve většině domácností se k výrobě dostatečného množství energie obvykle instaluje systém solárních panelů zahrnující více panelů. Pro určení celkového výkonu takového systému je třeba vynásobit výkon každého panelu celkovým počtem použitých solárních panelů. Například pro solární systém o výkonu 1 kilowatt (kW) potřebujete čtyři solární panely o výkonu 250 wattů (250 x 4).

Příklad výkonu fotovoltaické elektrárny o výkonu 3,5 kWp, sklon panelů 30°, směřování na jih, oblast umístění FVE – Jihlava.

Ještě váháte, zda je fotovoltaická elektrárna správným řešením vaší energetické úspory? Obraťte se na ověřené specialisty z Tipasolar.cz.